preskoči na sadržaj
Vijesti

Hrvatski povijesni gradovi opasani zidinama

ARHITEKTURA I URBANIZAM

                      Hrvatski povijesni gradovi opasani zidinama

 

     Nastavnu cjelinu Planiranje prostornih površina na likovnoj kulturi u osmom razredu obradili smo tako da smo crtali tlocrte hrvatskih povijesnih gradova opasanih zidinama. Doznali smo da su se gradovi utvrđivali zbog obrane od neprijatelja te da uglavnom imaju pravilnu mrežu ulica koje se protežu u smjeru sjever – jug što je važno radi provjetravanja, lakšeg snalaženja u prostoru ali i zbog opskrbe namirnicama. Takav raspored ulica utemeljen u antici zadržao se do danas

      Učili smo pomoću mreže prenositi veličine s formata A4 na A0. Gradske utvrde crtali smo crnim markerom, a kuće unutar njih oblikovali smo od kolaža. Naučili smo razlikovati gradske zidine koje prate prirodne odlike terena, kao što su Zadar, Poreč, Dubrovnik, Ston i Trogir, a radi se o gradovima na obali koji su se njima branili od napada s kopna, ali i i s mora te gradove koji imaju pravilne, zvjezdaste zidine kao što su Karlovac i Slavonski Brod, nastali u doba baroka prema trendovima onoga doba.      

     Razredi su se podijelili u grupe i izrađivali tlocrte koji su sada izloženi i krase unutarnji prostor naše škole.

Fotogalerija:
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sergej Pavlek   datum: 3. 5. 2017.

Kalendar rada

Obrazovanje

 

 


Sigurnost na internetu


Red Button

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 


Stručni skupovi


Korisne poveznice


Časopisi

preskoči na navigaciju