preskoči na sadržaj
Vijesti

Maturalac sedmih razreda - Obala i zaleđe sjeverne Dalmacije

Nin-Zadar-Sv. Filip i Jakov-Zadar-Slapovi Krke-Šibenik-Biograd – su gradovi i mjesta koja smo obišli na maturalcu sedmih razreda od 1. do 3. svibnja 2017. Također smo bili i u Etno mjestu Pakovo selo, obišli smo Solanu Nin i Sokolarski centar u mjestu Dubrava-Škugori u zaleđu Šibenika.

Bilo je to trodnevno putovanje sjevernom dalmatinskom obalom i Zagorom koje će svima ostati nezaboravno. Putovali smo autobusom na kat, a u pratnji su bili naši razrednici i učitelji Martina Sraka, Vlasta Tolić, Matej Mišković, Irena Noth te asistentica Iva Žmegač.

Prvi put smo vidjeli mjesto na kojemu se bere sol, Solanu Nin te prošetali stazama uz plitke bazene. U Pakovu selu smo se upoznali s tradicionalnim načinom života toga dijela Dalmatinske zagore, arhitekturom, narodnim nošnjama i običajima kraja. U Nacionalnom parku Slapovi Krke fotografirali smo se ispod Skradinskog buka, najvećeg i najljepšeg slapa. U Sokolarskom centru uzgajivač ptica Emilijo govorio je o sovama i sokolima koje prikuplja, hrani i liječi te o njihovim prehrambenim navikama.

Dvije noći proveli smo u Sv. Filipu i Jakovu, u hotelskom naselju Margarita. Tu se nalaze i sportski tereni na kojima smo prvu večer igrali nogomet i odbojku te svako imali tjelovježbu. Ispod hotela je plaža pa smo se kupali u moru. Na plaži smo navečer na otvorenoj terasi kafića imali ples koji je bio priređen samo za nas. Najbolji plesači iz svakog razreda dobili su za nagradu bezalkoholni koktel.

U Zadru, neki su se učenici popeli na Zvonik katedrale sv. Stošije s kojega se pruža predivan pogled na poluotok. Na forumu smo vidjeli crkvu sv. Donata koja je sagrađena na temeljima bivše građevine. Prošetali smo Trgom pet bunara i čuvenom Calelargom. U Šibeniku smo vidjeli katedralu sv. Jakova, te obišli njezinu unutrašnjost, a posebice krstionicu, djelo velikog renesansnog umjetnika Jurja Dalmatinca. Obišli smo i turistički grad s mnogo hotela, Biograd u kojem se u to vrijeme održavao sajam obrtničkih proizvoda te smo kupili suvenire.

Vodičica Danijela brinula se o našem ugodno provedenom vremenu, a vozač Ivan sretno nas je vozio putem i vratio doma.

Fotogalerija:
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sergej Pavlek   datum: 5. 6. 2017.

Kalendar rada

Obrazovanje

 

 


Sigurnost na internetu


Red Button

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 


Stručni skupovi


Korisne poveznice


Časopisi

preskoči na navigaciju